30 Jul
Spuneam data trecuta ca mai bine de jumatate dintre tineri cauta un mediu de lucru diferit de cel cu care erau obisnuiti parintii lor. Studiul [...]

Spuneam data trecuta ca mai bine de jumatate dintre tineri cauta un mediu de lucru diferit de cel cu care erau obisnuiti parintii lor. Studiul e facut pe 8000 de elevi din toata tara si stiti ce e interesant? Ca tinerii se inghesuie acum spre meserii pe care le numeri pe degetele de la doua maini: avocatura, inginerie IT, actorie, medicina, management, arhitectura si contabilitate, adica in general pentru profesii liberale. Ce inseamna asta? Cel putin trei lucruri.

Intai si intai, e clar ca cei aflati acum la scoala cauta un job unde sa aiba mai multa independenta, iar pentru asta sunt dispusi sa-si asume riscuri: una e sa fii angajat si alta sa ai un cabinet propriu asa cum au in general avocatii, medicii, arhitectii si din ce in ce mai multi contabili si ingineri IT care au capatat experienta intr-o firma iar apoi s-au lansat pe cont propriu. Cat despre actori, majoritatea oricum lucreaza pe cont propriu.

In al doilea rand, e clar ca nu chiar toata lumea va ajunge sa faca ce a studiat la scoala. Pur si simplu nu exista suficiente joburi de actori, avocati, arhitecti etc. Asa ca unii vor avea de ales intre a face altceva sau a pleca in alt oras/ alta tara unde pot profesa ceea ce isi doresc. Eu una n-as vrea sa fiu in pielea celui care isi va angaja la contabilitate un absolvent de actorie. Se va simti ca un leu in cusca.

In al doilea rand, ma intreb unde vor fi peste 10 ani profesorii, inginerii – alii decat cei specializati in IT, psihologii, jurnalistii, oamenii de marketing si lista ar putea sa continue mult si bine. Daca in urma cu vreo 10 ani lumea se inghesuia spre exemplu sa faca marketing, comunicare, economie si stiinte politice, azi nu mai par atat de fancy.

Ce se va intampla cu celelalte meserii? Habar n-am. Poate ne vom inspira de la finlandezi care angajeaza ca profesori doar absolventii de la varf, dintre primii 10%, indiferent de specializare. Nu degeaba ii lauda toata lumea ca au cel mai bun sistem de educatie din lume!

Data viitoare povestim despre meseriile in care faci bani si … celelalte meserii.

 

Lasa un raspuns 

Caută

Cele mai comentate

Ne găsești și aici

guidecademy