05 Nov
Rămăsesem datoare cu trei caracteristici pe care le au  comun Gen Y (n. 1978 – 1989) şi Baby Boomers (n 1946-1964). Astăzi vorbim despre una [...]

Rămăsesem datoare cu trei caracteristici pe care le au  comun Gen Y (n. 1978 – 1989) şi Baby Boomers (n 1946-1964). Astăzi vorbim despre una dintre ele: autoritatea părinţilor sau mai exact despre cum s-au răzvrătit faţă de ea şi GY şi BB.

Sfada dintre generaţii nu e cea mai veche ocupaţie din lume… dar poate concura lejer la premiul doi. Şi tata/mama şi şeful pun adesea la îndoială judecata celor tineri, şi nu fără temei. Bobocii nu se lasă mai prejos: sunt tranşanţi atunci când îi suspectează pe seniori de demagogie. Gândeşte-te la media de vârstă a celor care au ieşit în stradă la începutul lui septembrie să conteste decizia privind exploatarea de la Roşia Montană. Dacă ce au învăţat la orele de educaţie civică sau acasă nu se aplică şi ‘în viaţă’ – la birou sau la tribună – te pun la zid rapid. Dacă ai impresia că e o atitudine tipică doar pentru copiii de bani gata din vest citeşte ultimele două paragrafe de aici.

Seniorii tind să fie mai diplomaţi; tinerii (indiferent de generaţie) nu prea.

E drept că locul de muncă e un mediu formal în care părerile nu sunt exprimate întodeauna făţiş. Dar chiar dacă GY îşi muşcă  limba, nu înseamnă că nu văd prăpastia dintre misiunea & politicile declarate ale companiei, şi practicile de zi cu zi. Dacă tânărul află la interviu că firma preţuieşte binele angajatului dar odată intrat în pâine ajunge să lucreze peste program în mod frecvent, află că dinamica e “up or out” (ori te promovăm ori te dăm afară), că sindicatul e mai mult de formă, se va răzvrăti. Nu, n-ai să vezi vreun Fred Flinstone dând cu bâta în copiator la nervi. Poţi să-ţi arăţi dezaprobarea şi altfel: intri pe pilot automat şi livrezi minimul necesar cât să nu fii dat afară (a.k.a. moarte cerebrală şi pentru tine şi pentru companie) porţi vorba în târg despre cum e de fapt la tine la muncă (şi pui pe fugă candidaţi valoroşi) şi juri solemn că dacă ai să ajungi la cârmă vreodată ai să faci exact invers decât ţi se face.

Şi ghici ce, nu sunt vorbe goale. Majoritatea GY care sunt deja la cârmă sunt foarte colaboraţionişti şi flexibili. Ţi-o demonstrează Topul Forbes 30 sub 30 – o listă a tinerilor români care fac deja performanţă în diverse domenii.

În plus, la muncă GY sunt mai predispuşi decât cei de dinainte să te privească strâmb când o dai pe după vişin. De ce? Simplu. Nu au atâtea ataşamente care să-i lege de un loc de muncă: “luarea cu acte” şi responsabilităţile aferente pot să mai aştepte, nu sunt o prioritate cum erau pentru părinţii lor la aceeaşi vârstă; copiii apar şi ei mai târziu – asta dacă mai apar, căci potenţialul părinte simte că poate alege să-i facă mai târziu (job-ul îi papă tot timpul) sau deloc; ratele la casă mai pot aştepta şi ele căci multi GY nu sunt hotărâţi unde vor să rămână – în fond graniţele sunt deschise – sau nu văd casa în rate ca pe o prioritate, încă … Aşa că nu îi leagă mare lucru de un job demotivant.

E drept, nu toţi reacţionează aşa. O fac însă mulţi din cei pe care ţi-i doreşti în firmă: educaţi, umblaţi, inteligenţi.

Bine şi unde e legătura cu BB?

Dacă eşti GY, întreabă-i pe ai tăi cum erau înainte să vii tu pe lume (no offence, mai bine citeşte aici mărturia lui Bill Gates pntru cei ce vor să ajungă Supermani). Probabil că erau mai răzvrătiţi, ascultau Beatles şi Europa liberă, purtau plete şi pantaloni evazaţi, faultau sistemul din vorbe – atâta cât le-o permitea urechile securistului local – şi erau mai iuţi în reacţii când le dădea cu virgulă. Ceea ce-i făcea pe propriii lor părinţi (bunicii tăi) să se întrebe când o să le vină mintea la cap? Apoi ai venit tu, ratele la casă, la maşină şi elanul s-a mai domolit. Nici lor nu le-a fost uşor să se adapteze, mai ales că, la anii tăi aveau mult zvâc – la fel ca tine.

Cum se împacă astăzi cele două generaţii? Aud destul de des că-i o relaţie cu năbădăi. Dacă tragem linie, mai toţi ne dorim un job unde să fim respectaţi, trataţi cu încredere şi unde ne putem alege modele de urmat. Cum se face atunci că mulţi BB înţeleg asta acasă (cu tânărul pe care îl sprijină pe toate căile ca să ajungă cineva) dar e convins că ceilalţi GY de la birou nu merită nici pe jumătate acelaşi tratament… că şi-o iau în cap. Ai încercat să vezi ce poate face leadership-ul autentic la muncă?

E valabil pentru ambele tabere.

Găseşti studiul care analizează relaţiile dintre cele două generaţii aici.

 

Lasa un raspuns 

Caută

Cele mai comentate

Ne găsești și aici

guidecademy