making-of

Making of…

 • 11

  Nov. 2012. Bucureşti. Discuţie în Cişmigiu cu o verişoară isteaţă care vrea să plece la studii cu bursă:

  • Nu există nici un ghid cu info de la A la Z despre ce are de făcut
  • Multe site-uri şi broşuri au doar informaţii generale (nu se aplică la fel în toate ţările)
  • Informaţiile despre burse, costuri de trai, joburi de student sunt împrăştiate peste tot pe internet sau sunt vechi; ea vrea o colecţie de link-uri active, strânse la un loc să o scutească de căutat ore în şir pe net

  2

  Cutreier librăriile şi văd că NU există un ghid complet nici pentru cei care vor să meargă la studii nici pentru cei care vor să lucreze afară
  Decid să mă apuc de carte

  3

  Fac lista cu cei mai faini oameni pe care i-am întâlnit la studii, în călătorii sau la joburile pe care le-am avut în străinătate. Vreau să le iau interviuri, să aflu cum au ajuns acolo.

  4

  Nov. 2012. Bruxelles. Bere cu prietenii. Le spun că am de gând să scriu o carte. Îmi recomandă:
  • oameni faini cărora să le iau interviuri pentru carte
  • graficieni care să se ocupe de copertă şi ilustraţii
  • sponsori (potenţiali) pentru carte
  • îmi urează succes!

  5

  Mă apuc de interviuri (peste 100) faţă în faţă, pe Skype, la telefon, şi de trimis chestionare cu întrebări celor care nu pot participa la interviu.
  Descopăr lucruri fascinante despre oameni pe care credeam că-i ştiu ca pe buzunarul meu (LOL)

 • 2

  6

  Îmi reamintesc lucruri pe care le uitasem şi descopăr altele noi despre procesul de aplicare la şcoli şi joburi în străinătate. E cel mai complex proiect la care am lucrat vreodată!

  7

  Ianuarie 2013. Bucureşti. Mă înscriu la un curs de scriitură creativă cu C. Teodorescu. Mă ajută să nu mă înec la mal. Scap de de panica cercetătorului care a strâns multe informaţii şi s-a plictisit de subiect înainte să înceapă să scrie despre el.
  Capăt disciplina scrisului zilnic. Manuscrisul prinde contur.

  8

  Încep să caut doar compania oamenilor optimişti… care au făcut ceva pe cont propriu (îmi închid urechile la opiniile nesolicitate: “lumea nu cumpără cărţi în România”; “o să fie greu”; “ai înebunit? îţi ocupi atât timp cu cartea?”)

  9

  Închei parteneriate cu organizaţii preocupate de aceleaşi subiecte că şi mine: munca şi studiile în străinătate, reîntoarcerea în ţară a tinerilor care ştiu şi vor să facă ceva.

  10

  Îi cunosc pe Alex (artist grafic) şi pe Andreea (PR-istă). Ambii sunt un fel de Sf Petru care mă ajută în drumul meu spre porţile… librăriilor.

  11

  Fac cercetare de piaţă (chestionare şi focus grupuri) ca să verific dacă ceea ce-am scris în carte e de interes şi pentru cititorul de la Constanţa şi pentru cel de la Oradea, Cluj-Napoca sau Rm. Vâlcea. Este!

 • 3

  12

  Aplic pentru finanţarea costurilor de tipar la AFCN. Dosar respins: subiectul nu e de interes pentru cititorul român!

  13

  Plănuiesc să scot cartea în mai (complet nerealist). Scriu la carte zi-lumina şi noapte-bec.

  14

  Îi ascult pe Alex şi pe Andreea şi amân lansarea cărţii pentru toamnă.Între timp scriu şi rescriu cartea (de vreo 3 ori) până îmi place 120% ceea ce citesc.

  15

  Călătoresc prin ţară cu Liga Studenţilor Români în Străinătate. Le vorbesc liceenilor despre ce au de făcut ca să ajungă la universităţi de top pe banii altora sau la job-uri faine.

  16 

  Îi cunosc pe Ana & Stelian (graficieni). Prind contur numele cărţii, coperta, ilustraţiile, logo-ul şi sloganul “Guidecademy”. Mă îndrăgostesc de munca lor. Decid că probabil am lucrat împreună şi într-o viaţă anterioară de ne înţelegem aşa de bine.

  18

  Trimit manuscrisul la verificat către 5 perechi de ochi critici. Primesc feedback. Mult şi bun. Sunt recunoscătoare pentru oamenii pe care îi am alături!
  Discut cu Lucian, care mă îndrumă către cele mai potrivite edituri.

  17

  Septembrie 2013. Bucureşti. Contactez editurile. Unele îmi răspund altele nu. Mă bazez pe fler şi aleg să lucrez cu cea care pare să înţeleagă cel mai bine conceptul cărţii.

guidecademy